Ontdek meer Venhuizen

Hollands licht

Aan de dijk van het IJsselmeer ligt het genoeglijke dorp Venhuizen. Hier vind je nog de oorspronkelijke bewoning: het raadhuis, de burgermeesterwoning en de stolpboerderijen, die inmiddels stuk voor stuk rijksmonumenten zijn geworden. Venhuizen ligt ook langs de Zuiderzeeroute, vlakbij knooppunt 47. Bij dit rondje om de voormalige Zuiderzee – nu het IJsselmeer – ervaar je de rijke historie van wat ook wel de ‘Gouden Cirkel’ wordt genoemd. 

Hollands licht

De zuiderzeeroute voert je langs de bedrijvigheid van Enkhuizen, de weelderige natuur van de Weerribben en de bossen en heidevelden op de Veluwe. Hollandse grootmeesters roemden ooit het ‘Hollandse licht’ boven de Zuiderzee, dat je nog goed terugziet in de kunstwerken van schilders als Vermeer en Van Ruisdael. Goed om je heen blijven kijken dus.


Tip! Blijf je liever nog even hangen in Venhuizen, dan is de tuingoed Bonatèr zeker een bezoek waard. In deze jonge biologische tuinderij worden groenten, fruit en kruiden geteeld en lopen de dieren gewoon los rond. U kunt hier trouwens ook een nachtje kamperen. Of boek een overnachting bij Bed & Breakfast Hemel aan zee.