Direct naar

Kaart

VVV Beemster

Middenweg 185
1462 HJ MIDDENBEEMSTER
Tel 0299 621 826
info@bezoekerscentrumbeemster.nl

Openingstijden

Ontdek meer Noordbeemster

Mathematische composities

Het moet een merkwaardig gezicht geweest zijn toen de Beemster droogviel. De modderige bodem van het meer die ineens zichtbaar werd en zich tot aan de verre horizon uitstrekte. Konden de bewoners van de omliggende dorpjes zich in 1612 al een voorstelling maken hoe de toekomstige Beemster eruit zou zien? 

Lusthoven
Stel je eens de 49 molens voor die de Beemster telde om het land droog te houden. Dat moet een machtig gezicht zijn geweest. De polder werd ingedeeld volgens mathematische composities, alle kavels even strak en gelijk ingericht. Het water had al die tijd Amsterdam bedreigd, en zodra het meer droogviel reisden de rijke Amsterdamse kooplieden af naar de Beemsterpolder, waar ze hun lusthoven met poorten en prieelen, moes- en siertuinen lieten aanleggen. Op de kaart, ingemeten door Van Berckenrode in 1640, staat 'Noort Beemster' al, gelegen rond het kruispunt Middenweg - Oosthuizerweg.

Streekgebonden producten

Vandaag de dag telt de Noordbeemster nog driehonderdvijftig inwoners. Het pand waar nu restaurant De Beemster Hofstee in zit, is in 1725 gebouwd als plattelandsschooltje. De oude school werd later een café annex kruidenierszaak en heeft ook jarenlang als uitspanning dienst gedaan voor de plaatselijke bevolking. Tegenwoordig kun je in restaurant ‘Stoer in de Beemster’ aanschuiven voor een rijke maaltijd waarvoor veel streekgebonden producten worden gebruikt. De Beemster is uniek in zijn vorm en werd in 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.