Direct naar

Kaart

VVV Beemster

Middenweg 185
1462 HJ MIDDENBEEMSTER
Tel 0299 621 826
info@bezoekerscentrumbeemster.nl

Openingstijden

Ontdek meer Middenbeemster

Mathematische composities

Het moet een merkwaardig gezicht geweest zijn toen de Beemster droogviel. De modderige bodem van het meer die ineens zichtbaar werd en zich tot aan de verre horizon uitstrekte. Konden de bewoners van de omliggende dorpjes zich in 1612 al een voorstelling maken hoe de toekomstige Beemster eruit zou zien? 

Lusthoven
Stel je eens de 49 molens voor die de Beemster telde om het land droog te houden. Dat moet een machtig gezicht zijn geweest. De polder werd ingedeeld volgens mathematische composities, alle kavels even strak en gelijk ingericht. Het water had al die tijd Amsterdam bedreigd, en zodra het meer droogviel reisden de rijke Amsterdamse kooplieden af naar de Beemsterpolder, waar ze hun lusthoven met poorten en prieelen, moes- en siertuinen lieten aanleggen. Het dorp Middenbeemster werd het eerst gebouwd en vormde daarmee het centrum van de polder.

Lommerrijk plein
Het dorp van Middenbeemster herinnert ons nog altijd aan zijn rijke geschiedenis. De statige panden die het lommerrijke plein in het midden van het dorp omringen, en waar de veemarkt werd georganiseerd. Ook de lokale jeu de boules-vereniging zat hier. Een museum in de voormalige pastorie herinnert aan de achttiende-eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff, die hier woonde en werkte. De Beemster is uniek in zijn vorm en werd in 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.