Ontdek meer Heiloo

Tussen bos en heiligdom

De naam Heiloo verklaart heel goed wat je hier vindt: uitgestrekte bossen (loo) en een heiligdom. Het is een lommerrijke omgeving op een perfecte locatie: vanaf Heiloo fiets je in een kwartier naar het strand of naar de binnenstad van Alkmaar!

Onze Lieve Vrouwe ter Nood
Verscholen in het bos vind je bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Dit Maria-bedevaartsoord wordt jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht. Sommige mensen komen voor het water uit het Putje van Heiloo waar de tekst ‘Als ge mij gaat eren, zal de wind gaan keren’ nog altijd boven het heilzaam water is te lezen. Anderen maken een inspirerende wandeling langs de kruiswegstaties in het bos. De kapel en omloop met religieuze afbeeldingen maken het tot een idyllische plek vol rust en bezinning.

Film en beeldende kunst
Het dorp heeft maar liefst twee winkelharten, het Stationscentrum en het overdekte Winkelhof ’t Loo, waar het op woensdag - tijdens de weekmarkt onder de Witte Kerk - altijd een drukte van belang is. Openluchtbad Het Baafje straalt een nostalgie uit die je nog van oude films kent. Niet voor niets heeft het zwembad al veel filmploegen van jeugdfilms over de vloer gehad. Je kunt er prima afkoelen tijdens een warme dag. Bij de in het oog springende Cultuurkoepel, gelegen op het terrein van de GGZ instelling, worden regelmatig culturele bijeenkomsten en concerten georganiseerd. De imposante hoge zaal, met zijn glas-in-lood ramen, biedt een podium aan literatuur, theater, dans, muziek en beeldende kunst.