Ontdek meer langs de Westfriese Omringdijk

Westfriese Omringdijk

Een pracht van een dijk!

Westfriesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt dit provinciale monument met een totale lengte van 126 kilometer! Dit wonder van menselijke hand is al 800 jaar oud en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en leidt de bezoekers van Westfriesland langs het weidse landschap met zijn unieke vergezichten, de typische lintdorpen met stolpboerderijen en de voormalig VOC-steden.

Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor eeuwen van strijd tegen het water.

De dijk omarmt een rijke cultuurhistorie en is podium voor vele culturele verassingen. Maak kennis met één van de markante verschijnselen uit de geschiedenis van Westfriesland; de dwangburchten uit de 13e eeuw. De Hollandse Graaf Floris V liet deze dwangburchten bouwen om het Westfriese land aan zich te onderwerpen. Breng een bezoek aan het gerenoveerde Kasteel Radboud in Medemblik of bekijk vanaf de dijk de reconstructie van Kasteel Nuwendoorn in Eenigenburg.

Westfriesland is een prachtige plek om te recreëren in de vrije natuur. Voor wie van wandelen en fietsen houdt zijn er vele tochten over en rondom de dijk. Het aantal natuurgebieden in deze regio breidt zich uit en er worden voortdurend nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd. Een dagje ontspannen op het water? Geniet dan zeilend of in een miespelkuit (Westfries voor fluisterboot) van al het moois dat Westfriesland te bieden heeft.

Ontdek de dijk zelf!Fietsers polder
- Vele prachtige oer-Hollandse vergezichten
- Fietsen, wandelen, skaten
- Download de digitale fietsroute (VVV)
- Bezoek een van de vele evenementen langs en aan de dijk
- Overnacht in een hotelhuisje of bij de boer
- Heerlijke Westfriese Streekproducten
- Arrangementen
- Scooter langs de dijk!

Ontdek meer dijk online www.westfrieseomringdijk.nl of bekijk het onderstaande leuke filmpje over slapen aan de Wesfriese Omringdijk!

Volg en like de Westfriese Omringdijk op Twitter & Facebook en blijf op de hoogte van leuke verhalen, de kanjers van de dijk, tal van evenementen en nog veel meer! Twitter logoFacebook logo