Download gratis wandel- & fietsroutes

Cover Regio Alkmaarroutes

Met de onderstaande route apps heb je altijd de leukste uitjes bij de hand. Download de mooiste fiets- en wandelroutes en laat je informeren over alle bijzonderheden van de plaats waar je bent. Downloaden kan via de app store.áMeer informatie over de Regio Alkmaarroutes vind je op deze website.

Stadswandeling Alkmaar
Loop de 3,6 kilometer lange stadswandeling en laat je verrassen door al het moois wat Alkmaar je te bieden heeft. Alkmaar kent een rijke historie en maar liefst 400 monumenten die worden gekoesterd in het oude centrum. Onderweg kun je gezellig een terrasje pakken of rond snuffelen in leuke winkeltjes.

Rondom Alkmaarroute
Bij deze fietsroute kun je kiezen voor een lange of korte versie en de zuidelijke of noordelijke versie. Er is een noordelijke route van 28 kilometer die door het pittoreske Langedijk gaat en een zuidelijke route van 21 kilometer die door de bossen van Heiloo loopt. De echte doorzetters kunnen de twee routes ook combineren en zo door twee compleet verschillende landschappen fietsen. Deze route gaat door de dorpskernen van de Langedijker tuinderdorpjes en langs de oevers van het Geestmerambacht. Verder fiets je door het HeilooŰrbos en langs de Onze Lieve Vrouwe ter Nood kapel.

Brede Duinenroute
Bij deze route kun je kiezen om35 of 47 kilometer te gaan fietsen. De route gaat door het mooie duin- en bosgebied van de Schoorlse Duinen en door het groene weidegebied tussen Alkmaar en Bergen naar de Hondsbossche Zeewering. Onderweg kom je langs mooie architectuur, kunst en natuur.

Bollen en Duinroute
Deze 40 kilometer lange route gaat door het bollenland en duingebied tussen Egmond en Castricum. In de bollentijd (april/mei) fiets je hier langs een kleurrijke lappendeken van bollenvelden, maar ook in andere maanden is het meer dan de moeite waard om deze tocht langs velden, dorpen en door de duinen te ondernemen. Voor een deel van de route dat door de duinen tussen Castricum en Egmond gaat heb je een toegangskaart nodig (€1,70). Deze kun je kopen bij VVV Alkmaar of agentschap in Castricum. Ook kun je deze bestellen via de Myorder App.

Leeghwaterroute
Bij deze route ga je 4 meter onder zeeniveau fietsen. Je fietst 44 kilometer en gaat door de meest unieke droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: de Schermer en de Beemster. De route is genoemd naar Jan Adriaanszoon Leeghwater, de waterbouwkundige die aan de wieg van beide polders stond. Geniet van een bijzonders mooi stukje Nederland waar de 17e eeuwse molens nog volop draaien. De route gaat langs lange rechte wegen en sloten evenals slingerende dijken naar pittoreske dorpen zoals De Rijp.

Pontjesroute
Bij deze 41 km lange route moet je 4 keer het water over met een pontje. Vanaf De Rijp fiets je 4 meter onder zeeniveau door het prachtige veenweide-gebied naar Akersloot, Castricum, Uitgeest, Knollendam en Spiljkerboor.

Haring & Henneproute
In 30 km fiets je een prachtige tocht vanuit De Rijp door de Schermer langs de prachtige polderdorpen van het voormalig Schermereiland. Leer tijdens de route hoe dit landschap is ontstaan.

Tweede Wereldoorlogroute
De dorpen Bergen, Egmond en Schoorl hebben nog veel sporen van de Tweede Wereldoorlog. Fiets 40 km door het prachtige weide- en duingebied en luister naar de verhalen over de Atlantikwall, het vliegveld in Bergen en kamp Schoorl.

Stolpenroute
22 km fietsen langs de piramides van de polder, de 174 stolpboerderijen van Heerhugowaard. Lees alles over de icoon van het Noord-Hollandse landschap.

Theetuinenroute Alkmaar
Vanaf Winkelcentrum de Mare in Alkmaar loopt deze 10 km lange prachtwandeling door de parken Rekerhout, Oudorperpolder, Beverkoog terug naar het startpunt via het Vronermeergraspad. Onderweg kun je stoppen bij Hortus Alkmaar en theeleuten bij een van de theetuinen onderweg.

Kunst op straat Alkmaar
Vanuit centrum Alkmaar wandel je in 6 km langs allerlei vormen van straatkunst. Van beelden tot gedichten. Van musea tot ateliers. Door stad en park.

Haring & Henneproute De Rijp
Loop 6,5 km vanaf De Rijp door het prachtige Eilandspoldergebied. Luister naar de stilte als je 4 km onder zeeniveau door het prachtige weidegebied stapt.

Stad van de Zonroute Heerhugowaard
Een wijk die wast, kookt, verwarmt en doucht zonder ÚÚn CO2 molecuul aan de broeikas van de aarde bij te dragen. Wil je weten hoe deze bijzondere wijk tot stand kwam? Wandel dan 6,5 km vanaf het Park van Luna in Heerhugowaard door deze emissieneutrale wijk.

Via de app van Abellife kun je bovenstaande stadswandelingen en fietsroutes gratis downloaden die allen beginnen in Alkmaar. Het werkt zo:

1. download de Abellife app in iTunes of Playstore (gratis)
2. open de app
3. kies koop een route
4. klik rechtsboven op de 'gratis' button
5. download gratis jouw route naar keuze

Wij adviseren je om de app en de routes alvast thuis te downloaden in verband met datagebruik (bundel) of gebruik te maken van het Wifi netwerk gratiswifi@Alkmaar dat in grote delen van het centrum van Alkmaar beschikbaar is.

Izi.travel app
Op een leuke en nieuwe manier fietsen langs de Westfriese Omringdijk of stadswandelen door Bergen, Egmond en Schoorl?

Download gratis de IZI.travel app opáje smartphone en laat jeáverrassen door de vernieuwende mogelijkheden die IZI.travel te bieden heeft. De app navigeertálangs en door de mooiste en meest bijzondere plekken. Met behulp van gesproken begeleiding en aan de hand van verhalen, anekdotes word je rondgeleid.áTevens zie je foto’s, video’s en nog vele extra’s zoals quizzen. Na afloop van de tour kun jeáde route, alle tour-informatie,áje gemaakte foto's en opdrachten nog eens terugkijken opájouw persoonlijke pagina.áJe kunt deze informatie vervolgens eenvoudig delen met familie en vrienden!

De IZI.travel app is gratis te downloaden in de Appstore of Playstore. De wandelingen door Bergen en Alkmaar en de fietsroute langs de Omrijgdijk kosten....helemaal NIETS en kun je na het installeren van de app makkelijk downloaden. Ze zijn te vinden in de IZI.travel app.